LES PAPALLONES EMPRENEN EL VOL

Abans de començar el casal i les activitats d’estiu hem celebrat el final de curs presentant “L’arbre de les papallones”, una activitat diagnòstica realitzada amb els infants al llarg del curs 2015 en el marc del projecte Tria Estudi del Centre Obert amb diferents objectius:

 • Diagnosticar quines són les condicions d’estudi a casa.
 • Conèixer com els pares acompanyen els seus fills a l’estudi.
 • Donar eines per aconseguir un espai òptim d’estudi dins la llar.
 • Conscienciar els infants i les seves famílies de la importància que té el lloc d’estudi en el rendiment acadèmic.

L’eina diagnòstica utilitzada al llarg de l’activitat ha estat el colorgrama. A cada infant participant se li ha donat una papallona per pintar. Als més petits papallones grans i als més grans de petites.

papallona

 

Cada part de la papallona estava associada a una pregunta amb diverses opcions de resposta. Cada una de les respostes anava associada a un color.


L’ala esquerre, el lloc d’estudi a casa:

A1) Estudies sempre al mateix espai? (Sí, groc – No, verd).

A2) Quan estudies hi ha silenci? (o pel contrari se sent la tele, la ràdio o els germans jugant) (Sí, vermell – No, lila).

A3) Et sents còmode estudiant? (Sí, groc – No, verd).

A4) Tens un lloc per estudiar? (Sí, vermell – No, lila).

El tronc de la papallona, la relació de la família amb l’estudi.

B1) Fas els deures amb algú? (Sí, taronja – No, blau).

B2) Si tens dubtes, te’ls soluciona algú? (Sí, taronja – No, blau).

B3) T’expliquen o t’explicaven contes? (Sí, taronja – No, blau).

L’ala dreta de la papallona, la pròpia relació envers l’estudi.

C1) T’agrada anar a l’escola? (Sí, groc – No, verd).

C2) Sempre que pots avances feina? (Sí, vermell – No, lila).

C3) Tens el material necessari? (Sí, groc – No, verd).

C4) Tens hàbits d’higiene corporal? (Sí, vermell – No, lila).


L’infant ha estat el responsable de respondre les preguntes i de pintar la papallona tenint en compte els colors associats a les seves respostes. La tria dels colors associats a les respostes s’ha fet de forma que els colors càlids mostressin les respostes lligades a bons hàbits d’estudi (vermell, taronja, groc, marró, rosa), mentre que els colors freds a les respostes lligades a hàbits menys desitjables (blau, violeta, gris).

Que l’activitat comenci avaluant el lloc d’estudi de l’infant és important. Sabem, per experiència, que de vegades trobar un lloc per estudiar on l’infant es pugui concentrar no és tan fàcil com sembla; la llar és un espai dinàmic i ple de vida, normalment està envoltada d’altres llars amb els seus propis sorolls: la televisió alta, els germans jugant, els pares parlant o els veïns cridant, els cotxes circulant pel carrer… A tot això es sumen aspectes clau com la comoditat de l’espai, la lluminositat, la qualitat del material amb què fan es fan els deures, i la importància que els pares donen a tots aquests aspectes.

Voleu conèixer els resultats de l’activitat? Us els presentem en tres blocs:

Imagen1

 • Aproximadament dos de cada tres infants tenen un espai per estudiar, tot i que més de la meitat no estudia habitualment al mateix lloc.
 • Aproximadament dos de cada tres infants se senten còmodes estudiant a casa.
 • La meitat dels enquestats considera que hi ha silenci quan estudien.

Imagen2

 • Aproximadament dos de cada tres infants diuen que fan els deures amb algú a casa: mare, germans, la tieta, (encara que en funció de l’assignatura no els poden ajudar).
 • Menys de la meitat dels infants tenen algú a casa que els ajuda a fer els deures.
 • Tres de cada quatre adolescents fa els deures sol, i només sis de cada deu reben algun tipus d’ajut en cas de dubtes.
 • En canvi, a primària nou de cada deu infants reben alguna ajuda per fer els deures.

Quan vam estar plantejant quin tipus de preguntes posaríem al qüestionari, volíem saber si les famílies explicaven un conte abans d’anar a dormir als seus fills. Ens ha sorprès el resultat: tres de cada quatre infants diuen que els seus pares els n’hi expliquen. Tot i que no hi ha cap relació directe entre els estudis i explicar contes a la nit, des del Tria pensem que és un espai important que els pares ofereixin als fills. Volem felicitar aquelles famílies que ho fan i les que no, animar-les a fer-ho, ja que és un moment on es treballa la imaginació, relaxació i l’escolta abans d’anar a dormir.

Imagen3

 • A set de cada deu infants els agrada anar a l’escola. Els motius són múltiples i variats.
 • Nou de cada deu infants avancen feina de l’escola.
 • Nou de cada deu infants te el material necessari per anar a l’escola.

Els resultats ens serveixen de punt de partida per avaluar el treball que estem portant a terme amb els infants des de ja fa anys, reorientar les intervencions i la resposta a les necessitats i establir un treball més estret amb les famílies per ajudar-les a millorar les seves capacitats parentals en relació a les competències escolars dels fills.

També apunten que, encara que hem avançat molt gràcies a la feina del Tria Estudi, hi ha reptes pendents i necessitats que alguns infants encara no tenen cobertes.

Compartim per finalitzar la fitxa que vam donar a les famílies per ajudar-les a millorar l’espai d’estudi dels seus fills.

Microsoft Word - full reforç escolar català definitiu.docx

Gràcies a Educadors Familiars pel seu suport i col·laboració en l’organització de l’activitat.

Gràcies a tots els infants, voluntaris i educadors per fer possible aquesta activitat.

No us perdeu el vídeo-resum ni l’àlbum de fotos.